SOS GRZYBOWY NA MABON

09:23

Poniżej zamieszczam mój przepis na domowy sos ze świeżo zebranych w lesie grzybków. Mój powstał na bazie maślaków z dodatkiem jednego prawdziwka :)

SKŁADNIKI:
  • średniej wielkości cebula pokrojona w kostkę 
  • kawałek kiełbasy (ilość w zależności od upodobań) pokrojonej w kostkę
  • grzybki 
  • porządna łyżka masła
  • śmietana 18% 
  • około 2 cz 3 łyżek mąki
  • ziele angielskie, liść laurowy, Vegeta
PRZYGOTOWANIE:

  1. Na patelni roztapiamy masło i smażymy na nim cebulę i kiełbasę pokrojone w kostkę. Przy czym cebulkę lekko solimy aby zmiękła.
  2. Dodajemy wyczyszczone i pokrojone w plasterki grzybki. Całość smażymy aż grzyby stracą swoją objętość i lekko się przysmażą puszczając sok.
  3. Dodajemy 2 szklanki wody i całość dusimy około 20 minut na małym ogniu, dodając ziele angielskie i liść laurowy. W tym momencie również doprawiamy całość. Ja dodałam większą szczyptę Vegety i troszkę soli. 
  4. Na koniec mieszamy kilka łyżek śmietany (w zależności od upodobań) z 2 czy 3 łyżkami mąki pszennej. Do tej mieszanki dolewamy po łyżce wywaru i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do sosu i mieszamy. Na koniec warto dodać odrobinę pieprzu. Nie robimy tego jednak wcześniej ponieważ w trakcie gotowania pieprz utraci swój zapach i smak. 
SMACZNEGO!



You Might Also Like

2 komentarze

Popularne Posty

Follow by Email

Obserwatorzy