ZUPA KREM Z POMIDORAMI PIECZONYMI

01:35

Z okazji krwawego księżyca, czyli idealna na Esbat (spotkanie podczas pełni księżyca). A oto przepis :)

SKŁADNIKI

  • kilogram pomidorów
  • łyżka masła
  • jedna duża cebula 
  • kilka ząbków czosnku
  • jedna bułka (można zastąpić czerstwym chlebem lub innym pieczywem ważne żeby było białe)
  • Vegeta, zioła prowansalskie, liść laurowy, ziele angielskie, papryka ostra mielona
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnka wrzucamy cebulę i czosnek, całość lekko solimy i smażymy aż nabierze złotego koloru.
  2. Do cebuli dodajemy sparzone, obrane ze skórki pomidory. Całość doprawiamy cukrem i dusimy kilka minut na wolnym ogniu.
  3. Dodajemy 2 szklanki wody, Vegetę, ziele angielskie, liść laurowy, łyżeczkę przecieru pomidorowego i zioła prowansalskie oraz paprykę ostrą w proszku. Gotujemy aż pomidory się rozpadną.
  4. Na koniec dodajemy 1 bułkę i gotujemy przez około 10 minut.
  5. Całość miksujemy i podajemy :) Do zupy można wrzucić pokrojone w ćwiartki i zapieczone pomidory. Wówczas pomidory obsypujemy ziołami prowansalskimi, układamy na blaszce do pieczenia dodajemy czubatą łyżkę masła i lekko solimy. Pieczemy w temp. 200 stopni około 15 minut. Najlepiej włożyć je do piekarnika jak zaczynamy przygotowywać zupę.


SMACZNEGO!

You Might Also Like

0 komentarze

Popularne Posty

Follow by Email

Obserwatorzy